Zdeněk Křížek, jeden z nejlepších českých šéfkuchařů, nastoupil do OREA Hotels & Resorts k 1.12.2017 na pozici Executive Culinary Chef pro celý hotelový řetězec.
Zdeňkova vášeň pro vaření se projevovala již v dětských letech. Volba studia na hotelové škole, kde mohl svoje nadšení a talent rozvíjet, tak jeho okolí nepřekvapila. Pro vývoj jeho kariéry byla zásadní kvalitní praxe. Zděněk svojí první profesionální kuchyň okusil ve známém čtyřhvězdičkovém hotelu Jalta na Václavském náměstí. „Pro mě jako nováčka s naučenými základy ze školy se otevírala celá škála nepoznaných kulinářských směrů,“ vzpomíná Zdeněk Křížek. Poprvé se tam setkal s asijskou kuchyní a zamiloval se zde do japonské kuchyně i díky teppanyaki, což je speciální japonský stůl s grilovací deskou pro úpravu jídel před zraky hostů.
Po čtyřech letech odešel do hotelu Boscolo na Senovážném náměstí, kde se vypracoval na šéfa směny a pronikl do tajů italské kuchyně. V roce 2006 se otvíral v Praze nový hotel Mandarin Oriental, Zdeněk Křížek se zde účastnil netradičního přijímacího řízení, kdy musel managementu před jejich zraky uvařit. Pokrm se povedl, o čem svědčí následujících 11 let strávených na Malé Straně. Od roku 2016 zastával funkci šéfkuchaře v restauraci a baru Spices. Díky této bohaté zkušenosti si rozšiřoval vědomosti v asijské kuchyni a mohl vařit pro tu nejnáročnější klientelu. Sesbíral také řadu zkušeností v cizině, nejprve to byla Anglie, poté Čína, Malajsie, Thajsko a Japonsko, kde ho jako velkého milovníka sushi okouzlily trhy s rybami a jejich následná distribuce pro celý svět.
Dne 1. 12. 2017 pokračuje ve svém profesním růstu v největším tuzemském hotelovém řetězci. „V OREA Hotels & Resorts vidím velký potenciál. Například v hotelu Pyramida, kterou čeká v příštím roce rekonstrukce, jsou nádherné prostory, které můžeme využít např. pro zavedení česko-francouzského fusion stylu bistra a otevřené kuchyně nejen pro hotelové hosty. V regionech se potom chceme zaměřit na staročeské recepty, které se zde vařili, každý hotel by pak měl své autentické menu,“ vysvětluje nový koncept OREA Hotels & Resorts Zdeněk Křížek.
Zdeněk Křížek nebude pouze vést tým šéfkuchařů ze 11 hotelů, ale bude se i sám podílet na přípravě pokrmů. Rád by zavedl technologické a koncepční změny, od snídaně, přes coffee breaky až po vytváření signature dishes pro hotely v regionech. Chce mimo jiné vzdělávat veřejnost a ukázat ji, jak česká kuchyně může konkurovat vyhlášeným mezinárodním kuchyním a jak správně využívat kvalitní čerstvé suroviny a propojovat jednotlivé kuchyně.