Tábor – Kachna, červené zelí a bramborové knedlíky. To byl hit „závodní jídelny“ v sídle OSN v New Yorku. Pro pět stovek strávníků tam spolu s dalšími třemi kolegy českého národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů vařil i šestatřicetiletý šéfkuchař táborského Orea hotelu Dvořák Martin Svatek.
„Pětidenní Festival české kuchyně pořádalo naše velvyslanectví na závěr předsednictví České republiky Evropské unii,“ vysvětluje Svatek důvod, který ho přiměl vyměnit táborskou kuchyni za tu newyorskou. Ahned dodává, že největší oříšek představovaly právě bramborové knedlíky.
„U nás se připravují ze starších brambor. Ty tvoří škrob, který knedlíky váže. Z těch amerických to šlo poměrně těžko. Ale dokázali jsme to,“ popisuje Svatek jeden z problémů, který museli zvládnout.
Na další narazili při přípravě guláše. “ Američané nemají vůbec sušenou majoránku, takže jsme museli použít čerstvou. Osobně si myslím, že na chuti to poznat bylo, ale nikdo si nestěžoval,“ hodnotí Svatek české kuchařské výkony. A to přišla i slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová se svými sedmi americkými kamarádkami. Kromě kachny si všechny pochutnávaly na pórkové polévce a jako moučník neodmítly smažené plněné koblihy.
Čtveřice našich kuchařů vsadila při vaření na osvědčené recepty babiček. To ocenila celá řada českých emigrantů, kteří na Festival české kuchyně zavítali.
„Když byly na výběr saláty, vždycky si dávali okurkový. Připomínal jim prý český domov,“ usmívá se táborský šéfkuchař. Častokrát museli kuchaři z kuchyně ke stolům, kde jim spokojení hostě za jídlo chtěli osobně poděkovat.
Na vlastní kůži si také vyzkoušeli, jaké je to vařit pod dohledem zkušených gastronomických novinářů. „Ve světě je to teď hit. Odborníci sedí přímo v kuchyni a doslova vám koukají pod ruce,“ vypráví Svatek.
Trému rozhodně neměl, ale stejně byl rád, když si pak přečetl v amerických novinách pochvaly na úroveň předvedené české kuchyně.
Po desetidenním pobytu se Svatek rád vrátil do klidného Tábora. Hluk a rychlý americký styl života mu prý chybět rozhodně nebude. V současné době už ale pošilhává po Asii. Tam se totiž příští rok s národním kuchařským týmem vydá na další soutěžní klání.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 1.7.2009